Kız Kulesi Hikayesi

5 yıl önce |
Kız Kulesi Hikayesi

İstanbul’un bizans döneminden kalma nadide yapılardan birisidir Kız Kulesi. Birçok şiire ve filme konu olan bu yapı, Üsküdar’ın sembolü olarak bilinir. Kız Kulesi, Avrupalılar tarafından Leander Kulesi olarak da bilinmektedir.

Türk ve Dünya tarihinin en önemli gezginlerinden Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde Kız Kulesi’ni “Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkârane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 arşındır. Yüzölçümü ise iki yüz adımdır, iki taraftan yerde kapısı vardır.” şeklinde betimlemektedir.

Bizans zamanında gümrük istasyonu; Yunanlılar tarafından mezar; Osmanlı Devlet ise karantina, savunma ve sürgün kalesi amaçlı kullanmıştır. Ancak yıllar boyu gemilere rota gösterme vasfını hiç kaybetmemiştir. Bir başka özelliği ise Kız Kulesi’nin tarihî hikâyeler ile dolu olması. İşte Kız Kulesi’nin Hikayeleri

Kız Kulesi

Hero ve Leandros’un Aşkı

Eski dönemlerde tanrıça Afrodit adına Üsküdar’da bir tapınak yer almaktaydı. Hero isimli bir rahibe ise Afrodit adına yapılan bu tapınakta görev yaparmış. Hero’nun vasfı, kulede barınan kumrulara göz kulak olmakmış. Kesintisiz her yıl ilkbaharda, tapınak etrafında törenler düzenlenirmiş.

Aşık olamayanlar Afrodit’e tapınağında yalvarırmış. Bu düzenlenen törenlerin bir tanesinde aşkı arayan Hero, diğer yakadan gelen Leandro ile karşılaşmış. Bu tanışmanın üstünden bir süre geçtikten sonra Leandros, her gece kuleye gitmeye başlamış. Kule her gece bu genç aşıkların aşkına sahne olmuş.

Hero ve Leandros

Efsaneye göre Leandros’un kuleye geldiği fırtınalı bir günde, Hero ile Leandros’un aşkını kıskanan bir rahip kule fenerlerini kapatmış. Leandros ise fırtınada ve karanlıkta yolunu kaybettiğinden, boğaz sularında boğularak ölmüş. Leandros’un ölümüne dayanamayan Hero da kendini Boğaz’ın sularına bırakmış.

Battal Gazi

Bir başka hikâye ise Battal Gazi ve kulede kalan Osmanlı valisinin kızı ile geçen bir efsanedir. İstanbul’u feth etmek isteyen Battal Gazi olumlu sonuç alamaz. Bunun üzerine Kız Kulesi’nin hemen önünde yer alan kıyıda 7 yıl karargâh kurarak bekler.

Rivayete göre 7 yıl burada kalmasının asıl sebebi, Üsküdar Tekfuru’nun kızına aşık olmasıdır. Bu durumu öğrenince korkuya kapılan Üsküdar Tekfuru, hazineleri ve kızını kuleye kitler. Şam seferi ardından kuleye taaruz düzenleyen Battal Gazi ve askerleri, tekfurun kızını ve hazineleri alarak kaçar. Halk arasında çokça bilinen ‘’Atı alan Üsküdar’ı geçti.’’ deyimi de buradan gelmektedir…

Battal Gazi

Sizleri bu yazımızda Kız Kulesi Efsaneleri hakkında bilgilendirdik. Siz de bu tarihi efsanelerin yer aldığı İstanbul harikasını görmek ve tarihe tanıklık etmek istiyorsanız Boğaz Turu organizasyonu düzenleyerek İstanbul Silüeti keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Kiralık Yatlar ve Kız Kulesi

İstanbul Boğazı’nın en popüler simgelerinden biri olan Kız Kulesi, yüzyıllar boyunca birçok farklı amaç için kullanılmıştır. Günümüzde ise bir turizm merkezi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kız Kulesi’nin tarihi ve kültürel önemi kadar, Boğaz manzarası da oldukça etkileyicidir. Bu manzaranın tadını çıkarmak için ise en iyi yöntem yat kiralama hizmetidir.

Yat kiralama hizmeti, ziyaretçilere İstanbul Boğazı’nın en güzel manzaralarını sunma fırsatı vermektedir. Kız Kulesi’ne yakın noktalarda bulunan birçok yat kiralama şirketi, ziyaretçilere farklı boyutlarda ve özelliklerde yatlar sunmaktadır. Bu yatlar sayesinde Kız Kulesi’nin muhteşem manzarasını en özel ve rahat şekilde izleyebilirsiniz.

Saatlik Kiralık Yatlar ile birlikte İstanbul Boğazı’nın tarihi dokusunu da keşfetme fırsatınız olur. Boğaz’ın iki yakasındaki tarihi yapıları, köprüleri ve sarayları yatın güvertesinden izleyebilirsiniz. Bu deneyim, İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliğini keşfetmek için mükemmel bir fırsattır.

Kiralık Yatlar ile birlikte, sevdiklerinizle veya iş arkadaşlarınızla unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Yat kiralama şirketleri genellikle özel yemek ve içecek servisi de sunarlar, bu sayede sevdiklerinizle beraber romantik bir akşam yemeği veya iş arkadaşlarınızla bir kutlama yapabilirsiniz.

Sonuç olarak,yat kiralama hizmeti ile birlikte İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasını keşfedebilir, tarihi dokusunu deneyimleyebilir ve sevdiklerinizle unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Bu deneyimi yaşamak için birçok farklı yat kiralama şirketinden teklif alabilirsiniz

Yazımıza Yorum Katın
Telefon WhatsApp