
Avrupa ve Anadolu yakasını birbirine bağlayan İstanbul’un muhteşem manzarasına eşlik eden iki tarihi yapı, hiç şüphesiz Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’dır. İstanbul’un bu iki güzel tarihî yapısı, İstanbul’un olmazsa olmaz parçalarındandır.
Günümüzde bile çokça rağbet gören Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’nın hikâyeleri nasıl gelişti? İşte Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’nın tarihi!
Boğaz’ın önemli simgelerinden Anadolu Hisarı
Anadolu Hisarı, Boğaz’ın en dar bölgesinde yer alır ve Rumeli Hisarı’nın tam karşısına konumlandırılmıştır. 1395 yılında Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirilmiştir. Bu tarihi yapı, Anadolu’ya girebilecek düşman unsurlarını ve İstanbul Boğazı‘ndan gelebilecek saldırılar için önlem amaçlı olarak yaptırılmıştır.
Anadolu Hisarı’nın yer aldığı bölge, Boğaz’ın stratejik bölgelerine hâkim olan bir bölge olduğu için; hisar tamamlandıktan sonra İstanbul Boğazı kolaylıkla denetlenebilir hale gelmiştir.
Anadolu Hisarı’nın inşa edilmeye başlandığı dönemde, Bizanslılar ile Cenevizliler bu bölgede söz sahibi idi. Osmanlılar ve Cenevizliler için Boğaz hakimiyeti son derece önem arz eden bir durumdu.
Anadolu Hisarı’nın Osmanlı Devleti için önemi, İstanbul’un feth edilmek istenmesi durumunda Karadeniz’den gelebilecek saldırıları zayıflatma ve Bizans’a Karadeniz’den gelecek yardımları durdurmaktı. Sonuç olarak hisarın inşası için Osmanlı Cenevizliler ile anlaştı ve hisar inşa edildi.

Anadolu Hisarı, Osmanlı döneminde önemli bir yere sahipti. Yıldırım Bayezid, Ankara Savaşı’nda yenilgi alınca, oğlu Süleyman Çelebi belli bir zaman zarfı burada saklanmak zorunda kaldı. Sultan II. Murad Han döneminde, Macarlılar ve Haçlıları durdurmak için yola çıkan ordunun Rumeli’ye geçmesinde de bu hisardan yararlanılmıştı.
Cumhuriyet Dönemi’nde ise turistik amaçlı olarak devlet tarafından korunmuştur. Günümüzde de benzer şekilde korunmakta ve turistik amaçlı olarak ziyaret edilmektedir.
Rumeli Hisarı Tarihi
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul feth edilmeden önce Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa ettirilmiştir. Rumeli Hisarı’nın yaptırılış amacı da karşısında bulunan Anadolu Hisarı ile aynı çizgidedir.
Boğaz’ın kuzey tarafından gelebilecek saldırıları engellemektir. İstanbul’un fethi sırasında Karadeniz’den gelebilecek yardımları önlemek amacıyla, şehir kuşatmasından 1 yıl önce (1452 yılında) inşa edilmiş ve yaklaşık 4 ay gibi kısa sürede inşa edilmiştir.
Osmanlı Devleti’nin o dönemdeki padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, İstanbul için kuşatma kararı almadan bazı önlemler almıştı. Boğaz’dan geçen gemilerin kontrolü ele alınmadığı sürece, İstanbul’u almak imkansız olacaktı.
Daha önce Rumeli Hisarı ile aynı doğrultuda yapılmıştır, o dönemdeki topların etkili olabilecek mesafelerin ve atılan güllelerin yetersizliği sebebiyle Karadeniz’den gelen gemileri kontrol altına almaya yetmiyordu.

Fatih Sultan Mehmet’te bu sebepten ötürü Boğaz’a tam anlamıyla hakim olmak amacı ile yeni bir kale yaptırmaya karar verdi.
Siz de İstanbul Boğazı’nda tekne kiralama ve yat kiralama seçeneklerinden yararlanarak Boğaz’da yer alan yapıları, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı gibi tarihi eserleri yakından inceleyebilir ve tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Boğazda.org aracılığı ile düzenleyebileceğiniz Boğaz Turu organizasyonları dahil olmak üzere teknede düğün, Boğazda Kahvaltı, Boğazda Akşam Yemeği, Boğazda Türk Gecesi, Yatta Evlilik Teklifi, Teknede Mezuniyet, Teknede Doğum Günü gibi organizasyonlar için teklif alabilirsiniz.
Yazımıza Yorum Katın