Kapalı Çarşı Tarihi ve Özellikleri

5 yıl önce |
Kapalı Çarşı Tarihi ve Özellikleri

Osmanli İmparatorlarından biri olan Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kapalı Çarşı, alışveriş pazarı ve kubbelerle kaplı bir yapıya sahiptir ve “Çarşu-yı Kebir” olarak da bilinir. Tarihi alanın ana omurgasını iki bedesten oluşturur.

İnşasına 1460 yıllarında başlanan ilk bedesten Cevahir olarak adlandırılmıştır. Dönemin padişahı, Cevahir bedesteninin açılışı ardından buraya çeşitli dükkanlar ve alışveriş tezgahları entegre ederek ticari bir pazar oluşturmuştur.

Kapalı Çarşı ve Mimari Özellikleri

Kapalı Çarşı, ilk girişte renkli bir yapıdan çok Cevahir Bedesteni ile dikkatleri üzerine çeker. Bedesten, 15 bölümden oluşur ve her bölüm kendi içinde kubbe ile kapatılmıştır.

Cevahir Bedesteni yanında, Sandal Bedesteni de görülmeye değerdir. 50 kubbe ile çevrili olan Sandal Bedesteni, bir mimari harikasıdır ve Türk mimarisinde kubbe tasarımları bakımından önemli bir örnektir.

Tarihi Çarşı’nın Düzeni

İlk bakışta karmaşık görünse de aslında kendi içinde oturaklı bir düzen bulunmaktadır. Girişinde bulunan Aynacılar ve Ağa Sokakları arasındaki bölge, finansal dükkanların ilgi çekici görüntüleri ile dikkatleri üzerine çeker.

Heybeti ile görenleri şaşırtan Cevahir Bedesten’de el sanatları işleriyle uğraşan çarşı esnafı ve sanatsal dekorlar üreten kişilerin izbe dükkanları yer alır. Zenneciler Sokağı çıkışından biraz ilerlediğinizde hat sanatçılarının ve antika dükkanlarının bulunduğu mükemmel bir görüntüye tanık olabilirsiniz.

Kapalı Çarşı’nın Çalışma Saatleri

Yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan İstanbul’un simgelerinden Kapalı Çarşı, tarihselliği ve geçmişle harmanlanmış sanatsal unsurları ile önemini korumaktadır. Kapalı Çarşı, hafta içi tüm günler, hafta sonu ise sadece Cumartesi günü 08.30 ile 19.00 arasında ziyarete ve alışverişe açıktır. Pazar günü ise kapalıdır.

Sizlere bu yazımızda Kapalı Çarşı ve köklü tarihçesi hakkında bilgi verdik. İstanbul’u keşfetmek istiyorsanız önce mükemmel bir boğaz turu organizasyonu düzenleyebilirsiniz. İstanbul Boğazı’nda İstanbul’un tadını çıkarabilir, ardından Kapalı Çarşı’yı ziyaret ederek birbirinden güzel hediyelik ve süs eşyaları alabilirsiniz. Kapalı Çarşı’nın ardından Ayasofya Müzesi’ni ziyaret ederek tarih dolu gününüzü noktalayabilirsiniz.

Boğazda.org aracılığı ile boğaz organizasyonlarınızı kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Kapalı çarşı ziyaretinizden sonra dilerseniz yat kiralama hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda bir çok tarihi yapıyı deniz üzerinden görebilirsiniz.

Yazımıza Yorum Katın
Telefon WhatsApp