
Osmanlı İmparatorluğu padişahlarından Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kapalı Çarşı, üzeri kubbelerle örtülü bir alışveriş pazarıdır. Geçmişteki adı “Çarşu-yı Kebir” olarakta bilinen bu tarihi alanın ana omurgasını iki bedesten oluşturur.
1460 yıllarında inşasına başlanan ilk bedestene Cevahir ismi verilmiştir. Dönemin padişahı Cevahir bedesteninin açılışı ardından buraya çeşitli dükkanlar ve alışveriş tezgahları entegre ederek ticari bir pazar oluşturmuştur.
Kapalı Çarşı ve Mimari Özellikleri
Kapalı Çarşı, ilk girişte oldukça renkli bir yapı olmasından ziyade dikkatleri üzerine çeken Cevahir Bedesteni göze çarpar. Bedesten 15 bölümden oluşmaktadır. Bedesten içindeki her bölüm kendi içinde kubbe ile kapanmış bir görünüme sahiptir.
Cevahir Bedesteninin yanı sıra bir diğer bedesten olarak Sandal Bedesteni örnek gösterilebilir. Sandal Bedesteni ise 50 kubbe ile çevrilmiş bir tasarım harikasıdır. Bu ihtişamlı bedesten, kubbe tasarımları olarak Türk mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir.
Tarihi Çarşı’nın Düzeni
Çarşı, ilk bakışta karmaşık gözüksede aslında kendi içinde oturaklı bir düzen bulunmaktadır. Çarşı girişinde bulunan Aynacılar ve Ağa Sokakları arasındaki bölge, finansal dükkanların ilgi çekici görüntüleri ile dikkatleri üzerine çeker.
Heybeti ile görenleri şaşırtan Cevahir Bedesten’de el sanatları işleri ile uğraşan çarşı esnafı ve sanatsal dekorlar üreten kişilerin izbe dükkanları yer alır. Zenneciler Sokağı çıkışından biraz ilerlendiğinde hat sanatçılarının ve antika dükkanların bulunduğu mükemmel bir görüntüye tanık olabilirsiniz.
Kapalı Çarşı’nın Çalışma Saatleri
Yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan İstanbul’un simgelerinden Kapalı Çarşı, tarihselliği ve geçmişle harmanlanmış sanatsal unsurları ile önemini korumaktadır.. Kapalı Çarşı, hafta içi tüm günler, hafta sonu ise sadece Cumartesi günü 08.30 ile 19.00 arasında ziyarete ve alışverişe açıktır. Pazar günü ise kapalıdır.
Sizlere bu yazımızda Kapalı Çarşı ve köklü tarihçesi hakkında bilgilerde bulunduk. Siz de İstanbul’u keşfetmek istiyorsanız önce mükemmel bir boğaz turu organizasyonu düzenleyerek İstanbul Boğazı’nda İstanbul’un tadını çıkartabilir ardından Kapalı Çarşı’yı ziyaret ederek birbirinden güzel hediyelik ve süs eşyaları alabilirsiniz. Kapalı Çarşı’nın ardından Ayasofya Müzesi’ni ziyaret ederek tarih dolu gününüzü noktalayabilirsiniz.
Boğazda.org aracılığı ile boğaz organizasyonlarınızı kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Teknede düğün, boğazda evlilik teklifi, boğazda kahvaltı, boğazda akşam yemeği, istanbul bosphorus tour gibi birçok organizasyonu dilerseniz size uygun teknelerden teklif alarak düzenleyebilir ya da yat kiralama ve tekne kiralama seçeneklerini tercih ederek düzenleyebilirsiniz.
Yazımıza Yorum Katın