Deniz Müzesi Giriş Ücreti ve Tarihçesi

5 yıl önce |
Deniz Müzesi Giriş Ücreti ve Tarihçesi

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan deniz müzesi, yerli turistlerin ve yabancı turistlerin her yıl ilgi odağı olmaya devam ediyor. Türkiye genelinde denizcilik alanında en büyük müze olması özelliği ile bilinen deniz müzesi, içerisinde yer alan eserler ele alındığında dünya genelinde saygınlığı olan sayılı müzelerden biri haline geliyor.

Müze, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı olduğu gibi Türkiye’nin kurulan ilk askeri müzesi olma özelliğini de taşıyor. Sizlere bu yazımızda Deniz Müzesi ve tarihi hakkında bilgiler vereceğiz. Keyifli okumalar…

Deniz Müzesi Tarihçesi

Bahriye Nazırı Hasan Hüseyin Paşa’nın isteği üzerine 1897 yılında Osmanlı Devlet Tersanesi’nde ufak bir bölgede “Müze ve Kütüphane İdaresi” adı ile deniz müzesi inşa edilmiştir.

İlk zamanlarda düzenlenmesi kontrole tabi tutulmayan bina, müze deposu olarak sergiye sunulmuştur.

1914 yılında Bahriye Nazırlığı görevine getirilen Cemal Paşa, denizciliğin farklı alanlarında olduğu gibi müzede de farklı yenilikleri kovalamış ve müdür makamına Ressam Ali Sami Boyar’ı getirmiştir.

Cemal Paşa’nın göreve getirdiği Ali Sami Boyar sayesinde müze, bilimsel açıdan adeta yeniden doğmuştur.

Müzenin restore edilmesinden sonra Boyar, “Gemi Model Atölyesi ve Mulaj Manken Atölyesi” kurarak müzeciliğin büyük ölçüde yol katetmesine katkı sağlamıştır.

II. Dünya Savaşı’nın tahrip edici havasında eserleri koruma altına almak adına müzede yer alan bütün parçalar Anadolu’ya gönderilmiştir.

1946 yılında savaşın dünya genelinde son bulmasının ardından müzenin ve eserlerin tekrardan İstanbul’a taşınmasına karar verilmiştir.

Zamanın gerektirdiği şartlarda müze için en ideal mevkii olarak Dolmabahçe Camii Külliyesi belirlenmiş ve iki yıllık bir inşa süresinin ardından müzenin yeni müdürü olarak belirlenen Haluk Şehsuvaroğlu’nun katkıları ile 27 Eylül 1948 yılında yeniden ziyarete açılmıştır.

Deniz Müzesi’nin Bölümleri

Deniz müzesi’nin içine adım attığınızda sizleri 4 farklı bölüm bekliyor. Deniz müzesinin ilk bölümünde tarihi kadırgalar yer alırken, ikinci bölümünde saltanat kayıkları, üçüncü bölümde Atatürk kayıkları ve dördüncü bölümünde ise piyade kayıkları yer almaktadır.

Müzenin bu dört bölümündeki eserleri gördükten sonra isterseniz İstanbul Yalılarına ait tarihi eserleri görebilir ve Japonya’dan dönüşü sırasında şiddetli bir fırtınaya yakalanan Ertuğrul Fırkateyni’nin yürekleri sızlatan hikayesine göz gezdirebilirsiniz.

Deniz Müzesi’nin giriş binasında bulunan birinci bölümdeki katlara bakıldığında giriş katında; Deniz şehitleri odası, Atatürk odası, gemilerin isimlerinin bulunduğu levhalar, silahlar, tarihi gemilerin bilindik figürleri, Kırım Harbi’ne ait bir oda ve Mahmudiye Kalyonu odası yer alıyor.

Giriş binasının üst katında ise; Birinci Dünya Savaşı salonu, Bahriye Mektebi odası, kıyafetlerin bulunduğu oda, gemi isimleri, Fatih Sultan Mehmed odası, Kaptanı Derya Hızır Hayrettin Paşa odası ve Turgut Reis odası bulunuyor.

Deniz Müzesi’nin dört farklı bölümünden ikincisi olan saltanat kayıkları bölümünde;

Sultan IV. Mehmed’e ait olan Saltanat Kadırgası, padişah haremi kayıkları, mabeyn kayıkları, piyade kayıkları, imparatorluğa ait armalar, yelken devrinin meşhur gemilerine ait donanım parçaları,
Piri Reis’in Güney Amerika Haritası ve tarihi gemi modelleri, padişah tahtı ve koltuğu, yer almaktadır.

Deniz müzesinin üçüncü bölümü ise açık hava müzesi olarak kullanılmaktadır. Bu alanda; 15.yy – 19.yy arası döneme ait mezar taşları, su bombaları, toplar, kitabeler, mermi kovanları, her çeşitten taş ve metal eserler, muhtelif gemi aksamı ve tuğralar sergilenmektedir.

Deniz Müzesi Giriş Ücreti ve Saatleri

15.000 adet kitap koleksiyonu ve 3742 tarihi eser ile tarihi ölümsüzleştiren İstanbul Deniz Müzesi, her yıl farklı milletlerden binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Pazartesi günü, yılbaşı ve dini bayramların ilk günleri kapalı olan müzeyi, diğer günlerde 09.00 ile 17.00 saatleri arasında gezme fırsatına erişebilirsiniz.

Yaz tarifesinde giriş saatleri 1 saat ileri alınarak 10.00 ile 18.00 saatleri arasında kullanıma açıktır. Deniz müzesi giriş ücretleri ise yetişkinler için 10 Türk Lirası’dır. Öğrenciler için ise ücretsizdir.

Diğer harici ücretler ise şu şekildedir;

Fotoğraf Çekim Ücreti: 20 TL

Video Çekim Ücreti: 40 TL

Sesli Rehber Ücreti: 25 TL (Türkçe, Almanca, Japonca, İngilizce, İspanyolca, Arapça)

Bu yazımızda sizlere Deniz Müzesi’nin tarihi hakkında bilgiler verdik. Siz de deniz müzesini ziyaret ederek tarihin büyüleyici dünyasında geçmişe doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Ayrıca boğazda.org aracılığı ile Tekne Kiralama ve Yat Kiralama seçeneklerinden yararlanarak Teknede düğün düzenleyebilir,

Beşiktaş semalarında yer alan Deniz Müzesi ve diğer tarihi yapıları Boğaz üzerinden seyredebilirsiniz.

Yazımıza Yorum Katın
Telefon WhatsApp