Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilinmeyenler

5 yıl önce |
Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilinmeyenler

İstanbul’da bulunan Yerebatan Sarnıcı, Cağaloğlu ve Ayasofya arasında konumlanmıştır. Bu sarnıç, geçmişte şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiştir ve günümüzde sadece tarihi eserler arasında yer alarak ziyaretçilere sunulmaktadır.

VI. yüzyılda İmparator İustinianos tarafından yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde uzun bir süre halkın su ihtiyacını karşılamak için kullanılmıştır. Sarnıçta bulunan su, Belgrad Ormanı’nda yer alan Cebeciköy Kemeri ile 19 kilometre uzaklıktan alınmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı, günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir ve dünya genelinde ve ülkemizde birçok ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir. Sarnıcın diğer adı “Bazalika”dır ve 532 yılında inşa edilmiştir. İstanbul’un en büyük kapalı sarnıcı unvanını taşıyan Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık 38 yıl süren inşaat sürecinde 7000 kölenin çalışmasına ihtiyaç duymuştur. Sarnıçta bulunan sütunlar üzerinde yer alan gözyaşı motifleri, inşaat sırasında ölen köleleri temsil eder.

Yerebatan Sarnıcı’nın keşfi, İstanbul’un fethinden yaklaşık bir yüzyıl sonra balıkçılar tarafından yapılmıştır. Sarnıcın bitiş noktasında bulunan Gözyaşı Sütunları, “Ağlayan Sütun” olarak da bilinir ve nemli yüzeyi nedeniyle ağlıyormuş gibi görünür.

Yerebatan Sarnıcı’na ilk adımınızı attığınızda, yüzyılların tarihi yoğunluğunu hissedecek ve keşfinize devam edeceksiniz. Sütunların mimari düzenlemesi ve mükemmel aydınlatma sistemi, sarnıca büyüleyici bir atmosfer kazandırmaktadır. İki imparatorluğun tanığı olan Yerebatan Sarnıcı, tarihi özellikleri, sütunları ve gizemli taşlarıyla günümüzde ilgi çeken müzelerden biridir.

Bu yazıda Yerebatan Sarnıcı’nın tarihi özellikleri ve daha önce bilinmeyenler hakkında bilgi verilmiştir. İstanbul’da bulunan bu tarihi müzeyi ziyaret ederek tarihi bir yolculuk yapabilirsiniz.

Yerebatan Sarnıcına Nasıl Gidilir?

İstanbul’un tarihi mekanlarından biri olan Yerebatan Sarnıcı, şehrin her yerinden kolayca ulaşılabilen bir yerdir. Sarnıç, Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı gibi önemli turistik noktalara yakın konumda yer almaktadır. İstanbul’un her yerinden tramvay ya da metroya binerek Sultanahmet Meydanı’na ulaşabilirsiniz. Buradan yürüyerek ya da taksilerle sadece birkaç dakika içerisinde sarnıca ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, Yerebatan Sarnıcı’na giden otobüs hatları da mevcuttur. Eminönü, Taksim ve Kadıköy gibi farklı bölgelerden otobüslerle sarnıca ulaşmak mümkündür. Özel aracınızla gelecekseniz, yakın çevresindeki otoparklara park edebilirsiniz.

Ziyaret saatleri ise her gün 09:00-18:30 saatleri arasındadır. Ziyaret esnasında, maske takmak zorunlu olup, sosyal mesafe kurallarına uymanız gerekmektedir.

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un tarihi dokusunu yakından görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Kolay ulaşım imkanları ve zengin tarihi özellikleri ile herkesin keşfetmeye değer bir mekandır.

Yazımıza Yorum Katın
Telefon WhatsApp