
Osmanlı Devleti’nin başarılı padişahlarından olan Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra 1460 yılında inşasına başlanan Topkapı Sarayı tam olarak 1478 yılında tamamlanmıştır.
Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere Sultan Abdülmecid’e kadar dört yüz yıl Osmanlı Devleti için; idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmış olan Topkapı Sarayı, inşa edildiği tarihten itibaren günümüze kadar önemini ve değerini korumayı başaran yapılardan biridir.
Cumhuriyet’in ilan edilmesinden sonra 3 Nisan 1924 tarihinde müzeye çevrilen ve Cumhuriyet’in ilk müzesi olma unvanını kazanan Topkapı Sarayı, 400.000 metrekarelik bir alana sahiptir. Mimari yapıları ve koleksiyonları ile yaklaşık 300.000 bin gibi dev bir arşiv belgesi bulunan Topkapı Sarayı, dünyanın en büyük saray müzelerindendir.
Topkapı Sarayı’nın Bölümleri
Çevresinde bahçeler kaplı olan Saray, dört avludan meydana gelmektedir. Yerli halkın sorunlarını gerekçelendirdiği birinci avlu, sarayın ilk giriş kapısıdır. Topkapı Sarayı’nın ikinci avlusu, devletin idare mekanizmasının yer aldığı önemli bir bölümdür. Geçmişte birçok tören yapılmış olan ikinci avluda ayrıca Divan-ı Hümayun Hazinesi de yer alıyor.
Sarayın üçüncü avlusunda ise Enderun bölümü bulunmaktadır. Padişahın şahsına münhasır alanlar ve II. Murad döneminde yaptırılan saray mektebine ait mekanlar bu bölümde yer almaktadır. Dördüncü avlu ise asma bahçelerinin ve padişaha ait köşklerin yer aldığı mükemmel eserlerin bulunduğu bölümdür.
Topkapı Sarayı Hakkında Az Bilinen Gerçekler
Özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı olan Topkapı Sarayı, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’nde kendine yer bulmuştur.
1574 yılında talihsiz bir yangın sebebi ile büyük ölçüde hasar gören Saray, Dönemin padişahı olan II.Selim tarafından restore edilmesi emredilmiştir. II.Selim restorasyon için görevi Mimar Sinan’a vermiştir.
Topkapı Sarayı’nın yapımında iki çeşit mimari akım kullanılmıştır; Bunlardan birincisi Barok Mimarisi iken diğer mimari akım Osmanlı Mimarisi olarak tercih edilmiştir.
Mimar Sinan, Fatih Sultan Mehmet, Acem Ali, Davud Ağa ve Sarkis Balyan sarayın inşasında katkıda bulunan isimlerdendir.
Saray, Cumhuriyet’in ilanının ardından tam anlamıyla müze görevi yapmaya başlamıştır.
Sarayda günlük olarak birçok insanın karnını doyurabilecek miktarda yemek pişirilirdi.
Sizlere bu yazımızda Topkapı Sarayı hakkında bilinmeyen bilgiler aktardık. Siz de İstanbul’un ihtişamlı Boğaz manzarasında teknede düğün düzenlemek istiyorsanız bogazda.org adresinden saatlik tekne kiralama ve yat kiralama seçeneklerinden yararlanabilir ve İstanbul’un harika yapılarını boğaz üzerinden seyredebilirsiniz.
Yazımıza Yorum Katın