
Eski zamanlarda ismi İsa Kulesi olarak da bilinen Galata Kulesi’nin inşa edildiği tarih net olarak kesinlik kazanmamıştır. Yapının yapım zamanı olarak MS.500 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Galata Bölgesi’nde bulunan önem arz eden kule farklı topluluklar tarafından kullanılmıştır. Romalılar, Venedikliler, Cenevizliler ve Osmanlılar kendi dönemlerinde kuleyi farklı amaçlar içinde kullanmıştır.
Osmanlı Devleti Zamanında Galata Kulesi
Tıpkı Romalılarda olduğu gibi Osmanlı Devleti yönetimindede Galata Bölgesi dış mahalle amaçlı kullanılmıştır.Kadılık şekli ile yönetilen dört bölgeden (Suriçi, Eyüp, Üsküdar ve Galata kadılıkları) birisi de Galata olarak bilinir.
İstanbul’un feth edilmesinin ardından Cenevizliler, bölgede hüküm süren iskân ve ticaret haklarını korumuşlardır. İstanbul’un yönetimini ele geçirdikten sonra Osmanlı; Cenevizliler ve Venediklilerin yarar sağlayacaklarını bildiği halde Galata konusunda çekimser bir politika izlemiştir.
Galata Bölgesi, 1800’lü yıllara kadar halk tarafından ve kısmen devlet tarafından benimsenememiştir. Bu konudaki araştırmaların gösterdiği verilere göre 1600’lü yıllarda, bölgenin nüfusunun %85 gibi büyük bir diliminin Hıristiyan olduğu açıklanmıştır.
Kendi içinde hiyerarşi oluşmuş bir bölge olan Galata Bölgesi’nde 70 Rum, 18 Müslüman, 3 Frenk, 2 Ermeni ve 1 Yahudi mahallesi yer almaktaydı.
Hezarfen Ahmet Çelebi ve Galata Kulesi
Hezarfen Ahmet Çelebi, geçmiş yıllarda kendisi gibi düşüncelere sahip olan İmam Cevheri adlı Türk bilginini rol model almıştır. Hezarfen Ahmet Çelebi uçma girişimlerinin ilk durağı Galata değildi. Galata Kulesi’nden önce Okmeydanı’nda denemelerde bulunmuştur.
Bir İstanbul sabahında, İstanbul halkının şaşkın bakışları içerisinde kendisini Galata Kulesi’nden boşluğa bırakan Hezarfen Ahmet Çelebi, rüzgarın da yardımı ile ivme kazanarak İstanbul Boğazı’nı geçmeyi başararak Üsküdar’a iniş yapmıştır. Bu tarihi olay Evliya Çelebi‘nin Seyahatname adlı eserinde de yer almaktadır.
Galata Surları
“Hristos Surları” ismi ile de anılan Galata Surları, kara ve deniz tarafına kadar uzanıyordu. Üçü kara biri deniz olmak üzere toplam dört uzantısı vardır. Galata Bölgesi’ne giriş veya çıkış yapmak eski dönemlerde on iki ayrı kapıdan yapıldığı bilinmektedir.
Bu kapılardan dokuz tanesinin deniz tarafında olması Galata’nın bir liman kenti özelliği taşıdığını bizlere gösterir. Başından sonuna toplamda 14 kilometre uzunluğu olduğu bilinen Galata Surları’nın; 10-12 metre yüksekliğe sahip olduğu bilinmektedir. Surların son kalıntıları 1864 yılında yıkıldığı söylenmektedir.
Galata Kulesine Nasıl Gidilir?
Galata Kulesi’ne ulaşım son derece kolaydır. Refik Saydam Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Kültür Sanat Vakfı binasının yan tarafından, 250-300 metre bir yürüme mesafesinin ardından Galata Kulesi’ne ulaşabilirsiniz.
Galata Kulesi’ne rahatlıkla ulaşabileceğiniz ulaşım yolu ise metrodur. Yenikapı-Hacıosman metro hattına bindikten sonra Şişhane durağında inerek Refik Saydam Caddesi’ne ulaşabilirsiniz. Ziyaretçilere haftanın tüm günleri açık olan Galata Kulesi sizlere mükemmel hisler yaşatacaktır.
Galata Kulesi’ni enfes İstanbul Boğazı’ndan görmek İstanbul’da yapılacak aktivitelerden biridir. Boğazda.org aracılığı ile organize edebileceğiniz bir Boğaz Turu veya Yemekli Boğaz Turu seçenekleri ile Galata Kulesi hakkında tarihi bilgiler edinebilir ve Boğaz üzerinden kulenin muhteşem manzarasına şahit olabilirsiniz.
Hezarfen Ahmet Çelebi’nin üzerinden süzülerek geçtiği İstanbul Boğazı’nda Boğaz Turu harici birçok organizasyon düzenleyebilirsiniz. Boğazda.org sayesinde yatta evlilik teklifi, teknede doğum günü kutlaması, boğazda akşam yemeği gibi sürprizler yapabildiğiniz gibi, teknede düğün, teknede nişan organizasyonu, teknede mezuniyet, teknede kahvaltı, teknede iftar gibi organizasyonlar düzenleyebilirsiniz.
Organizasyonları düzenlemek için yapmanız gereken tek şey; dilediğiniz organizasyonun türünü ve özelliklerini seçip tekne ve yatlardan teklif almak. Dilerseniz Boğazda yat kiralama ve tekne kiralama gibi özelliklerle İstanbul Boğazı üzerinde mükemmel saatler geçirebilir tarihi yapılara boğaz üzerinden göz atabilirsiniz.
Yazımıza Yorum Katın