Eski İstanbul Hakkında Bilmediğiniz 6 Bilgi

5 yıl önce |
Eski İstanbul Hakkında Bilmediğiniz 6 Bilgi

İstanbul, etkileyici atmosferiyle geçmişte ve bugün kendine hayran bırakan bir şehir olarak bilinmektedir. Bu muhteşem şehir aynı zamanda ihtişamlı bir tarihe sahip. Halkımız genellikle Osmanlı dönemi İstanbul’u bilir, ancak İstanbul’un tarihi yaklaşık 300 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır ve pek çok insan bu gerçeği keşfetmemiştir. Bu yazımızda antik dönem İstanbul’u hakkında bazı bilgiler derledik. İşte size bilmediğiniz 6 eski İstanbul bilgisi:

  1. Günümüz İstanbul’u eskiden Byzantion, Kalkhedon (Kadıköy) ve Selymbria’yı (Silivri) kapsıyordu. Boğaz’ın iki yakasında yer alan Byzantion ve Kalkhedon, bugünkü İstanbul’un temelini oluştururken, Selymbria Silivri ilçesi sınırları içindeydi.
  2. Byzantion günümüzde Topkapı Sarayı ile Ayasofya’nın bulunduğu alanda kurulmuştu. Sarayburnu, bugünkü konumu ile Byzantion’un yapı taşlarını oluşturuyordu.
  3. Şehir, gelişerek bugünkü Eminönü ve Fatih ilçelerinin yer aldığı alana yayıldı. İstanbul’un gelişim gösterdiği alanlar bugün Tarihi Yarımada olarak bilinmektedir.
  4. Şehrin kuruluşuna Kalkhedon ve Mileytos’tan gelenlerin de destek olduğu bilinmektedir. Megaraların lideri Byzas, kurucu olarak yer aldı ve şehrin adı da Byzas’tan gelmektedir.
  5. Heredot, Byzantion’un Kalkhedon’dan 17 yıl sonra kurulduğunu iddia etmektedir. Roma İmparatorluğu Dönemi’nde yaşamış olan Eusebius ise Kalkhedon’un MÖ 685, Byzantion’un ise MÖ 660 yılında kurulduğunu belirtmiştir.
  6. Byzantion ile ilgili en ayrıntılı bilgi Polybios’tan gelmektedir: “Byzantion kenti deniz kıyısında ve zengin bir kent.” Byzantion stratejik konumu sayesinde Karadeniz ile Ege arasındaki ticaretin temelini oluşturuyordu.
Yazımıza Yorum Katın
Telefon WhatsApp