
Görkemli büyüklüğü, içerisindeki dekorların zenginliği ile büyüleyici, tarihsel geçmişi ile eşi benzeri olmayan Ayasofya, İstanbul’un tarihi yarımadası olan Suriçi’nde, Fatih ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Sizlere bu yazımızda Ayasofya Müzesi hakkında bilgiler aktaracağız.
Tarihi Yaklaşık 1500 Yıllık
Ayasofya, Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da inşa etmiş olduğu en büyük kiliselerden biri olup, aynı bölgede tam üç kez inşa edilmiştir. Üst tarafı ahşapla kaplanmış 1. kilise, İmparator Konstantios tarafından M.S. 360 yılında inşa ettirilmiş ve 404 yılında çıkan yangında yanarak kül olmuştur.
İmparator II. Theodosios tarafından 415 yılında tekrardan yaptırılan 2. kilise, 532 yılında çıkan dönemin bilindik isyanlarından olan Nika İsyanı ile tekrardan tarihe gömülmüştür. 3. ve son yapı ise, İmparator Justinianos tarafından 537 yılında inşa ettirilmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.
Ayasofya, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u feth etmesinin ardından Mimar Sinan’ın da katkıları ile camiye dönüştürülür. 1930 yılına kadar cami görevi gören Ayasofya, 1934 yılında Atatürk’ün isteği ile müzeye çevrilir ve günümüzde de müze olarak ziyaretçilere açık haldedir.
Ayasofya Hakkında Bilinmeyenler
Dünyanın en eski katedrali olarak bilinen Ayasofya, bütün tarihi yapıtlar içinde, yapımı en hızlı zamanda (sadece 5 yılda) tamamlanan muazzam bir yapıdır.
Dünyanın en fazla süre (15 yy) ibadethane olarak kullanılan yapılarından Ayasofya, 7.500 m² yüzölçümü ve kubbe çapı ile günümüz itibari ile dördüncü sıradadır.
Eşi benzeri olmayan bir mimariye sahip olan Ayasofya, orta nef olarak bilinen büyük bir orta mekân, kuzey ve güneyde bulunan 2 yan nef, doğusunda yer alan absid ve batı tarafında kapıların yer aldığı iç ve dış kartekslerden yapılmış çift katlı bir yapıdır.
Ayasofya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Ayasofya Müzesi, İstanbul Fatih ilçesindeki Sultanahmet Meydanı’nda yer almaktadır. Araç ile kolaylıkla gidilebilen bu müzeye yoğun ziyaretçi akınından ötürü park yeri konusunda sıkıntı yaşayabileceğinizden dolayı toplu taşıma seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Taksim’den Ayasofya’ya Nasıl Gidilir?
Taksim’den raylı ulaşım hattını kullanarak Füniküler ile Kabataş’a ve oradan tramvay ile Sultanahmet’e kolaylıkla gidebilirsiniz.
Anadolu Yakasından Ayasofya’ya Nasıl Gidilir?
Kadıköy ve Üsküdar’dan deniz hattını kullanarak Eminönü’ne gelerek ufak bir yürüme mesafesindeki Sultanahmet’e tramvay ile ulaşabilirsiniz.
Ayasofya Müzesi Giriş Ücreti 2019
Giriş Ücreti: 60 TL.
18 yaş ve altındaki öğrenciler müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirler.
Ayasofya Müzesi Ne Zaman Açık?
Ziyaret Saatleri:
YAZ SEZONU- 1 NİSAN – 31 EKİM ARASI 09.00 – 19.00
Gişe Kapanış Saati: 18.00
KIŞ SEZONU- 1 KASIM – 31 MART ARASI 09.00 – 17.00
Gişe Kapanış Saati: 16.00
Ayasofya Müzesi, kış tarifesine göre, müzeye son ziyaret saat 16.00 olmak üzere 09.00-17.00 saatleri arasında; yaz tarifesine göreyse, müzeye son ziyaret saat 18.00 olmak üzere 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Sizlere bu yazımızda Ayasofya Müzesi hakkında bilinmeyenleri anlattık. Sizde İstanbul’da yer alan bu mükemmel yapıyı ziyaret edebilirsiniz. Eğer İstanbul turu yapacak olursanız Boğazda.org aracılığı ile İstanbul’un eşsiz boğazında bir boğaz turu organizasyonu düzenleyebilirsiniz. Ek olarak Yat kiralama ve tekne kiralama seçeneklerinden yararlanarak dilediğiniz organizasyonu gerçekleştirebilirsiniz.
Yatta evlilik teklifi, teknede düğün, teknede mezuniyet kutlaması, yemekli boğaz turu, boğazda kahvaltı, teknede iftar, teknede doğum günü gibi organizasyonlar düzenleyebildiğiniz gibi yurt dışından gelen ve türk kültürü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için istanbul bosphorus tour ve turkish night show etkinlikleri mevcuttur.
Yazımıza Yorum Katın