İstanbul’un güzelliklerine güzellik katan tarihi yapılar Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı, Avrupa ve Anadolu yakalarını birbirine bağlayan İstanbul Boğazı’na hakim bir konumda bulunuyor. Bu iki tarihi yapı, İstanbul’un en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biridir.
Günümüzde bile ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’nın hikayesi nasıl başladı? İşte Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı’nın tarihçesi!
Boğaz’ın önemli simgelerinden Anadolu Hisarı
Boğaz’ın önemli simgelerinden Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı’nın en dar bölgesinde yer almaktadır. Rumeli Hisarı’nın tam karşısında yer alan Anadolu Hisarı, Yıldırım Bayezid tarafından 1395 yılında inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı, İstanbul Boğazı’ndan gelebilecek saldırıları önlemek ve Anadolu’ya girebilecek düşman unsurlarını engellemek amacıyla yapılmıştır.
Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı’nın stratejik bölgelerinden birinde bulunması nedeniyle önemli bir yapıdır. Hisarın tamamlanmasından sonra İstanbul Boğazı kolayca kontrol edilebilir hale gelmiştir.
Anadolu Hisarı’nın inşaatına başlandığı dönemde, bölge Bizanslılar ve Cenevizliler tarafından kontrol ediliyordu. Boğazın kontrolü, Osmanlı Devleti ve Cenevizliler için son derece önemliydi.
Anadolu Hisarı, Osmanlı Devleti için önemliydi çünkü İstanbul’un fethedilmesi durumunda, Karadeniz’den gelebilecek saldırıları zayıflatmak ve Bizans’a Karadeniz’den gelecek yardımları engellemek istiyorlardı. Sonuç olarak, Osmanlı Devleti Cenevizlilerle anlaşarak hisarın inşası için işbirliği yaptı ve Anadolu Hisarı inşa edildi.
Anadolu Hisarı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi açısından önemli bir yere sahipti. Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid’in yenilmesi sonrası, oğlu Süleyman Çelebi bir süre burada saklanmak zorunda kalmıştı. Ayrıca Sultan II. Murad döneminde, Macarlılar ve Haçlıları durdurmak için yola çıkan ordunun Rumeli’ye geçmesi sırasında da Anadolu Hisarı stratejik bir konumda yer almıştı.
Cumhuriyet Dönemi’nde, Anadolu Hisarı turistik amaçlı olarak koruma altına alınmıştır. Günümüzde de aynı şekilde korunmakta ve turistler tarafından ziyaret edilmektedir.
Rumeli Hisarı Tarihi
Rumeli Hisarı ise İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır ve Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden önce Anadolu Hisarı’nın tam karşısına inşa edilmiştir. Rumeli Hisarı’nın yapım amacı, karşısındaki Anadolu Hisarı ile aynı hizada olmak ve İstanbul’un fethi sırasında Boğaz’ı kontrol altında tutmaktı.
Boğaz’ın kuzey tarafından gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla, İstanbul’un fethi öncesinde Fatih Sultan Mehmet, gemi geçişlerinin kontrolü için önlemler almıştı. Bu kontrol sağlanmadan şehir alınamayacaktı. İşte bu sebeple, 1452 yılında yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede inşa edilen Rumeli Hisarı, Karadeniz’den gelebilecek yardımları engellemek için yapılmıştır.
Osmanlı Devleti’nin o dönemdeki padişahı olan Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethetmek için kuşatma planı yapmadan önce stratejik önlemler almıştı. Rumeli Hisarı, İstanbul’u savunmak için kritik bir noktada yer alıyordu. Hisar, Boğaz’ın kuzey tarafından gelebilecek saldırıları önlemek amacıyla inşa edilmişti.
Daha önce Rumeli Hisarı ile aynı doğrultuda yapılmıştır, o dönemdeki topların etkili olabilecek mesafelerin ve atılan güllelerin yetersizliği sebebiyle Karadeniz’den gelen gemileri kontrol altına almaya yetmiyordu.
Fatih Sultan Mehmet’te bu sebepten ötürü Boğaz’a tam anlamıyla hakim olmak amacı ile yeni bir kale yaptırmaya karar verdi.
Siz de İstanbul Boğazı’nda tekne kiralama ve yat kiralama seçeneklerinden yararlanarak Boğaz’da yer alan yapıları, Rumeli Hisarı, Anadolu Hisarı gibi tarihi eserleri yakından inceleyebilir ve tarihe tanıklık edebilirsiniz.
Yazımıza Yorum Katın