Bu blog yazımızda sizler için Süleymaniye Camii tarihini ve özelliklerini derledik. İstanbul, tarihi alanları ile her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan bir dünya şehridir.
Kültürel mirasın yoğunlaştığı bölgelerden biriside Tarihi Yarımada’dır. Tarihi Yarımada üzerinde bulunan yapılar farklı millet ve kültürler için oldukça öneme sahip olan yapılardır.
Türk kültürü açısından büyük öneme sahip mimari yapılardan birisi de Süleymaniye Camii’dir. Bu ihtişamlı yapıyı Mimar Sinan yapmıştır. Bu yazımızda sizlere Süleymaniye Camii’nin özelliklerinden bahsedeceğiz.
Süleymaniye Camii Dini Bir Sembol Niteliğinde
İstanbul’un Fatih semtinde bulunan Süleymaniye Camii dini bakımdan büyük bir önem taşımaktadır. Cami, Mısır Çarşısı ve Kapalı Çarşı’ya yakınlığı ile dikkat çekmektedir. Osmanlı Devleti döneminde yapılan önemli mimari yapılardan biridir.
İnşaatı 1550 yılında başlamış olan Süleymaniye Camii, 1557 yılında halka sunulmuştur. Caminin yapım emri bizzat Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilmiştir. Süleymaniye Camii halk arasında ”sonsuza kadar yıkılmayacak cami” unvanıyla bilinir.
Bu unvan, mimari yapının son derece sağlam bir yapı olduğunu bizlere göstermektedir. Yapı, dini açıdan farklı olarak eğitim açısından da önemli bir yere sahiptir. O dönemde külliye görevi görmüş bir yapıdır.
Her Minarenin Farklı Bir Anlamı Var
Cami birçok kişi tarafından kusursuz bir yapı olarak görülse de Mimar Sinan Süleymaniye Camii için “Kalfalık Eseri” yorumunda bulunmuştur. Süleymaniye Camii’de yer alan 4 minare İstanbul’un fethinden sonra tahta geçen 4 padişahı temsil etmektedir. Minareler üzerinde yer alan 10 şerefe ise Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı Devleti’nin 10.padişahı olmasını temsil eder.
Cami, ayak basıldığında kişiye son derece sade bir hava hissettirmektedir. İçeri doğru kat edildiği süre zarfında büyüleyici atmosferi ile insanı etkisi altına alır. İçeride yer alan dört sütun farklı bölgelerden getirilmiştir. Vefa, Topkapı Sarayı, Baalbek Tapınağı, İskenderiye Şehri gibi yerler bu sütunların ana vatanlarından biridir.
Camiinin kubbesi 53 metre yüksekliğe ve 27,5 metre çapa sahiptir. Aydınlatma açısından cami diğer camilere nazaran çok daha iyi konumdadır ve iyi planlanmıştır. 32 pencere ile sağlanan bu aydınlatma başarılı bir mimari yapının göstergesi haline gelmiştir.
Tarihi Yarımada, İstanbul Boğazı, Haliç, Marmara Denizini ele alan bir bölgedir. Sizde bu bölgenin tarihi hakkında araştırma yapmak ve Boğaz’da gezintiye çıkmak istiyorsanız Boğazda.org aracılığı ile düzenleyebileceğiniz boğaz turu organizasyonlarına göz atabilirsiniz.
Boğazda.org ile İstanbul Boğazı üzerindeki yapıları yakından görebileceğiniz organizasyonlar düzenleyebilir, Boğazda tekne kiralama seçenekleri ile mükemmel etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Eşiniz, arkadaşlarınız, aileniz, sınıf arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız gibi birçok katılımcıya özel onlarca organizasyon çeşidi bulunmaktadır.
Boğaz’da Organizasyon Düzenleyerek İstanbul’u Keşfedin!
Sizde iş arkadaşlarınızla mükemmel bir yemek organizasyonu düzenlemek istiyorsanız teknede şirket yemeği organizasyonu düzenleyebilir, eğitim hayatınızı boğazın ortasında müthiş bir parti ile sonlandırmak istiyorsanız teknede mezuniyet partisi, pazar kahvaltınızı boğazın mükemmel manzarasının ortasında yapmak istiyorsanız teknede kahvaltı, Maceraperest ve araştırma ruhlu arkadaşlarınızla tekne kiralama veya yat kiralama seçeneklerinden yararlanarak Boğaz’da Adalar Turu düzenleyebilirsiniz.
Bu organizasyonların yanı sıra daha büyük öneme sahip organizasyonları da boğazda.org’un sizlere sunduğu büyük hizmetle düzenleyebilirsiniz. Yatta evlilik teklifi yapabildiğiniz gibi, Teknede düğün organizasyonu düzenleyebilirsiniz.
Teknede nişan, teknede kına gecesi, teknede doğum günü, evlilik teklifi paketi, yemekli boğaz turu, tekne turu, boğazda akşam yemeği organizasyonlarını rahatlıkla organize edebilirsiniz.
Tarihi Yarımada gibi zengin tarihselliğe sahip olan, “İstanbul Boğazı’nın Meşhur Semtleri” gibi yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Yazımıza Yorum Katın