Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

5 yıl önce |
Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Günlük rutin yaşantımızda beslenme programımız genelde 3 öğünden oluşur. Ramazan ayında ise bu sayı 2, sahurda yemek yemeyenlerde ise 1’e düşmektedir. Bu sebepten ötürü, Ramazan ayında az yemek yiyen kişilerde kilo kaybı gerçekleşebildiği gibi çok yemek yiyen kişilerde de kilo artışı görülebilir.

Bu yüzden Ramazan ayında beslenmenize ekstra dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizlere bu yazımızda Ramazan ayında nasıl beslenme programı oluşturulur ve nelere dikkat etmeniz sorularını cevaplandırdık. Keyifli okumalar…

Sahurda ne yemeliyiz?

Sahur, Ramazan ayında yer alan 2 ana öğünden birisidir. Bu sebeple sahuru düzenli bir yemek alışkanlığı için kesinlikle aksatmamak gerekmektedir. Çünkü sadece iftarda yemek yendiği zaman metabolizma hızınız düşebilir ve kilo artışına sebep olabilir.

Özellikle sahurda uzak durmamız yiyeceklerden öncelikli olanları; yağlı, çok tuzlu ve sindirimi zor yiyeceklerdir. Bu yiyecekler hem mideyi haddinden fazla yorar hem de gün içinde susuzluğa neden olur. Ayriyeten bu tarz yiyecekleri tüketerek kilo almaya yönelik yiyecekler olduğunu unutmamalıyız.

Zor yiyeceklerden ziyade sahur yemeğinde mideyi rahatsız etmeyecek ve sindirimi kolay olan vitaminli besinleri tercih etmeliyiz. Kızartılmış besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalı ve tatlı tüketimini minimuma indirmeliyiz.

Ramazan Ayında İftarda Ne Yemeli?

İftar vakti, oruç ibadetini yerine getirenler için bedenimiz, uzun süre aç kalması nedeniyle sindirim sistemimiz oldukça yavaştır. Bu yüzden iftar saati, mideyi zorlayacak yiyeceklerden kesinlikle kaçınmalıyız. Orucun ilk olarak su ile açılması, devamında ise çorba gibi sıvı yiyeceklerle devam edilmesi iftar için en uygun yemek başlangıçlarıdır.

İftarda sebze ve salata tüketimi ve tatlı yerine meyve yemek, vücudumuz sağlıklı seçimlerden olacaktır. Yemekten sonra hareketsiz kalmak yerine yürüyüş yapmak ise sağlığınızı korumanız için altın kurallardan biridir.

Sağlığına dikkat etmek isteyenler için iftar yemeğinde dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilir;

Hurma, karbonhidrat, posa, potasyum ve magnezyum içeren oldukça faydalı bir besindir. Bu nedenden dolayı iftar yemeğinize 2-3 hurma yiyerek başlamanızı öneriyoruz.

Enerji kaybından dolayı ağır yemekleri tüketmek yerine ilk olarak 1 kase çorba tüketilebilir. Ardından tam tahıllar, haşlanmış sebzeler, taze meyvelerden oluşturduğunuz besin zincirini tercih edebilirsiniz.

Ramazanın vazgeçilmez öğelerinden pide her ne kadar sevilse de tüketilme miktarına dikkat edilmelidir. Pide özellikle ağır gıdalar ile tüketiliyorsa; pide tüketimi minimuma indirilmeli veya sahura bırakılmalıdır.

Sizlere bu yazımızda Ramazan ayında sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulunduk. Siz de bu yazımızdaki önerileri dikkate alarak aşırı kilo kaybı veya kilo artışı gibi ekstrem durumlardan kaçınabilir ve formunuzu koruyabilirsiniz.

Boğazda.org aracılığı ile özel bir iftar yemeği düzenlemek istiyorsanız teknede iftar organizasyonlarına göz atarak ramazan heyecanınızı sevdiklerinizle özelleştirebilirsiniz. Yemekli boğaz turu seçenekleri ile İstanbul Boğazının ihtişamlı manzarasında mükemmel bir akşam geçirebilirsiniz.

Dilerseniz Yat Kiralama, Tekne Kiralama, Yatta Evlilik Teklifi, Teknede Mezuniyet, Teknede doğum günü ve Teknede düğün hizmetlerimizden yararlanabilir unutulmaz bir güne imza atabilirsiniz.

Yazımıza Yorum Katın
Telefon WhatsApp